Att säkerställa en webbplats med ett SSL-certifikat hos FS Data är enkelt. Våra tekniker sköter den tekniska delen med utfärdning, konfiguration och installation av certifikat på serversidan. Allt man som kund behöver göra är att beställa ett SSL-certifikat, bekräfta det och sedan använda https:// istället för http://.
Denna manual är en guide till hur man beställer ett wildcard SSL-certifikat hos oss. Adressen *.saabklubben.se används som exempel. Guiden gäller även, med mindre skillnader, för vanliga SSL-certifikat. Läs gärna mer om våra olika SSL-certifikat på vår hemsida: FS Data, Webbhotell, SSL-certifikat.
Börja med att logga in i vår kontrollpanel och gå in under ”Hemsida” > ”SSL certifikat” i menyn till höger.
Här visas allmän info om SSL och eventuella befintliga certifikat. Då vi ska beställa ett nytt certifikat så klickar vi på knappen ”Beställ SSL certifikat” längst ner.
Sedan får man kontrollera att den tekniska kontakten stämmer samt välja certifikattyp.
Vi erbjuder två typer av SSL-certifikat via vår kontrollpanel:
– Ett standardcertifikat som säkerställer ett (1) domännamn, t ex mindomän.se (www.mindomän.se inkluderas också).
– Ett wildcardcertifikat som säkerställer alla subdomäner under ett domännamn, t ex webbshop.mindomän.se, medlem.mindomän.se, hemligt.mindomän.se osv. Detta förutsätter att subdomänerna finns i samma konto/server hos oss.
I denna guide ska vi installera ett wildcardcertifikat till domännamnet saabklubben.se. Under rullmenyn ”Vanliga alternativ” väljer vi därför adressen https://*.saabklubben.se. Därefter klickar vi på knappen ”Fortsätt till steg 2” längst ner.
SSL-certifikat förnyas, precis som domännamn och webbhotell, med vissa tidsintervaller/år.
Ju längre giltighet ett certifikat har, desto lägre blir årsavgiften. I detta exempel beställer vi ett certifikat med 2 års giltighet. Om/när ett SSL-certifikat behöver förnyas så meddelas kund om detta. Man behöver inte oroa sig för att ett SSL-certifikat oväntat slutar fungera.
Kontrollera att företagsuppgifterna stämmer och uppdatera dem vid behov. Välj sedan vilken servertyp som används (certifikatet anpassas därefter). I detta fall kör vi Linux och väljer givetvis det. Därefter klickar vi på knappen ”Fortsätt till steg 3” längst ner.
Nu utförs lite tekniska kontroller i vårt system. Resultatet kan vara avskräckande, men oroa dig inte. Om ett problem verkligen existerar så återkopplar våra tekniker om detta.
Välj en e-postadress som ska få en bekräftelse av beställningen och klicka därefter på knappen ”Fortsätt till steg 4” längst ner.
Nu visas en sammanställning av beställningen av SSL-certifikatet.
Kontrollera att uppgifterna stämmer (klicka på ”Tillbaka”-knapparna vid behov). Om allt är rätt så är det till slut bara att klicka på knappen ”Skicka beställning” längst ner. En bekräftelse på beställningen visas därefter och en bekräftelse skickas även ut via e-post.
Klicka avslutningsvis på ”SSL certifikat” i menyn till höger.
Nu visas det SSL-certifikat som vi precis har beställt på denna sida. När certifikatet är utfärdat, installerat och aktivt så kommer det att framgå här. Nu får våra tekniker får in en beställning på SSL-certifikatet, som vanligtvis hanteras inom några dagar.
Det som sker härnäst är att man behöver bekräfta sitt certifikat hos vår certifikatutfärdare (Geotrust). Tillvägagångssättet för detta varierar beroende på vilken typ av SSL-certifikat man har beställt, men i vårt fall (med ett wildcard-certifikat) sker bekräftelsen via e-post.
När e-postmeddelandet om SSL-certifikatet kommer till tidigare angiven kontaktadress, klicka på länken i meddelandet för att bekräfta det hela.
Efter att man har bekräftat SSL-certifikatet så utförs installation och kontroll av våra tekniker. Till sist får man ett e-postmeddelande från oss som bekräftar att SSL-certifikatet är klart. Därefter är det bara att använda https:// istället för http:// på sin hemsida.
Läs gärna vårt blogginlägg om hur man säkerställer WordPress med SSL.