Dessa guider visar hur man enkelt startar en e-handel med WordPress och WooCommerce. Detta är en kostnadsfri, enkel och snabb e-handelslösning med öppen källkod. WooCommerce är världens mest populära e-handelsplattform idag.
I denna guide visar vi hur kundorderflödet fungerar samt hur man integrerar Fortnox i WooCommerce.
Kundorderflöde och Fortnox-integration i WooCommerce
Begreppet kundorderflöde är hämtat från logistiken, metodiken som överskuggar allt du gör i din e-handelsverksamhet. Om du vill lära dig mer om logistik rekommenderas boken Logistikens grunder, av Kent Lumsden. Logistik är roligt och även om du inte direkt kan se hur det påverkar din verksamhet så kan mer logistikkunskap ge dig nya idéer om förbättringar.
– Kundorderflödet:
Det första vi gör kring kundorderflödet är att vi avgränsar oss. Vi håller det enkelt och fokuserar på vad som händer i e-butiken. Vi tar vår penna och börja rita upp vårt flöde.
Att illustrera flödet på förslagsvis en whiteboardtavla är ett bra sätt att visa t.ex. en ny medarbetare hur hela flödet hänger samman. En anställd som jobbar inom en avgränsad del av flödet kan få bättre förståelse för hans eller hennes insats när hen har koll på vad som händer uppströms och nedströms i flödet.
Det kan t.ex. handla om att ge personalen som packar ökad förståelse kring hur deras ev. slarv påverkar returflödet, kunderna får skadade paket och företag för onödiga kostnader. Kundorderflödet kan dessutom vara bra för dig själv, du är kanske den som gör alla moment och behöver en spark där bak.
När du är klar med en grovskiss av flödet kan du börja beskriva de olika beståndsdelarna och i en senare fas lägga på nyckeltal för tidsåtgång i varje arbetsmoment. Detta kan ligga till grund för lönsamhets- och kostnadsberäkningar.
Skärmdumpen ovan illustrerar hur en kund (hjärtat symboliserar kunden, för att vi ska älska våra kunder) besöker vår WooCommerce-butik, gör ett aktivt val att handla, fyller i orderformuläret, och från lagret går produkten till kunden. Det är ett enkelt flöde som är perfekt att börja med.
De tidiga skisserna kan vara mer eller mindre detaljerade. Komplettera skisserna med numrerade listor för att förklara vad siffrorna betyder. Du kan rent av börja med listan och ha den som mall när du börjar jobba med figurer i Keynote eller Powerpoint:
Kundorderflödet ovan beskrivet: Kund (1) besöker webbplatsen (2). På webbplatsen finns en Webbutik (3). Lagersaldot (4) avgör vad som visas i Webbutiken. Kund tar beslutet (5) att köpa en bok. Kund fyller i och sänder orderformuläret samt betalar (6). Orderformuläret sänds till Företaget för expediering (7a). Pengarna sänds till bank (7b).
Den dubbelriktade pilen mellan webbplatsen (2) och e-butiken (3) är där utifrån att e-butiken kan ses som en fristående del av webbplatsen och att kunden rör sig mellan t.ex. en informationssida och själva butiksfunktionen.
Den dubbelriktade pilen mellan lager (4) och butiken (3) symboliserar ett utbyte av information. Ett annat sätt att illustrera ett informationsflöde är att använda en streckad linje, där den fasta linjen symboliserar en förflyttning (eller tillgänglighet).
När vi nu har ett par utkast till illustration av kundorderflödet kan vi börja tillföra värden och nyckeltal. Vi utgår från skärmdump #2 (ovan) och lägger till det faktum att det finns artiklar i lager. Artiklarna i vår demobutik är datorer och dessa passar olika kundgrupper. Låt säga att vi har tre olika datormodeller. Det ger oss ett kundorderflöde som kan se ut så här:
Flöden kan alltså vara väldigt enkla och endast övergripande beskriva försäljningsprocessen. Flöden kan även brytas isär, förfinas och förädlas till att täcka in i stort sett allt som din verksamhet består av. Du kan bredda avgränsningen och inkludera allt som sker innan kunden kommer till e-butiken. Du kan göra på samma sätt i nedre delen av flödet, där du lägger på vad som händer när en kund vill returnera en vara, vilka dokument som ska finnas, hur eventuella återbetalningar påverkar lagersaldo med mera.
– Logistik i WooCommerce
Du kanske undrar varför vi berättar om logistik i dessa guider? Det är för att vi vill att du ska få mer än bara en användarmanual. WooThemes har själva en manual på engelska och istället för att översätta deras ord till svenska så vill vi ge dig mer kött på benen. Det är även därför som vi i dessa nya WooCommerce-guider tar steget bortom transaktionen.
– WooCommerce & Fortnox
WooCommerce var från början ett tillägg som gav WordPress-användare världen över ett enkelt sätt att starta e-handel. Men för att WooCommerce på allvar ska kunna konkurrera så är integrationer med affärssystem ett måste. Nu ska vi titta närmare på Advanced WP-Plugs.com och deras Fortnox-integration.
Fortnox är en molnbaserad tjänst för affärsdata, bokföring, kundvård, fakturering, löner med mera. Advanced WP-Plugs.com är ett svenskt företag som utvecklat flera tillägg som gör det möjligt att låta WooCommerce kommunicera med (förutom Fortnox) Pacsoft och Samport.
Börja med att teckna ett konto hos Advanced WP-Plugs.com. Fortsätt med att ladda ner WordPress-tillägget ”WooCommerce Fortnox Integration” och gå till dess inställningar.
Tillägget laddar du ner från WordPress.org eller direkt i WP-kontrollpanelen (under ”Tillägg” > ”Lägg till nytt”) och för att allt ska fungera måste du teckna ett användaravtal. Du behöver även vara kund hos Fortnox och där köpa tilläggstjänsten Integration.
När du aktiverat WCFI i WordPress-kontrollpanelen går du till Inställningar längst ner i vänstermenyn. Där väljer du WCFI och ser:
WP-Plugs har kodat in ett videoklipp på första inställningssidan, det är rekommenderat att du tittar på det. Klippet visar hur du ska klicka hos Fortnox för att beställa Integrations-modulen och var du hittar den API-nyckel du behöver från Fortnox. Du behöver dessutom en API-nyckel från WP-Plugs, som ska ha kommit till din inbox när du köpte tjänsten från WP-Plugs.
Synkronisering av ordrar
När en kund lägger en order i din WooCommerce-butik och när du markerar samma order som Genomförd synkroniserar din WooCommerce-butik automatiskt med Fortnox. Du kan dessutom göra en manuell synkronisering under ”Inställningar” > ”WooCommerce Fortnox Integration” och ”Manuella funktioner”:
Synkronisering av produkter
En annan funktion i tillägget WooCommerce Fortnox Integration är möjligheten att skjuta in dina produkter i Fortnox. Det är en bra funktion eftersom du med de uppgifterna i Fortnox kan skapa ordrar utan att behöva jobba med WooCommerce. Processen är som ovan, in i inställningarna och klicka på Manuell synkning produkter (Skicka alla produkter till er Fortnox).
Orderbekräftelse
En del e-handlare nöjer sig med de automatiska e-postmeddelanden till kund vid en order. Andra e-handlare kräver att orderbekräftelser har ett visst utseende och att uppgifter bortom vad WooCommerce producerar finns med. När en WooCommerce-order synkroniserats med Fortnox finns det möjlighet att skriva ut en orderbekräftelse som innehåller fler värden:
Förutom vad som är beskrivet ovan finns det funktioner i WooCommerce Fortnox Integration för lagersaldohantering och andra typer av synkroniseringar.
Om du är ute efter ett kostnadseffektivt system för avancerad orderhantering, bokföring, fakturering och CRM rekommenderas kombinationen Advanced WP-Plugs.com och Fortnox. Dessa företag har även varit mycket behjälpliga med att sätta upp en testmiljö för denna WooCommerce-guide.
– Avslutning
Detta sammanfattar den fjärde delen i vår serie med guider för WooCommerce. Dessa guider har producerats i samarbete med WordPress-konsulten Björn Sennbrink. Om du uppskattar våra guider, länka då gärna till dem!
Här är samtliga guider i denna serie:
– Installera WooCommerce och lägg till produkter (1/5)
– Frakt och moms i WooCommerce (2/5)
– Hantera betalningar i WooCommerce (3/5)
– Kundorderflöde och Fortnox i WooCommerce (4/5)
– WooCommerce-appen & bra tillägg (5/5)